2012-06-08 09:30:10• hírek • Szatmár.ro

Domokos Sándor az RMDSZ polgármester-jelöltje Szamoskrassón

Domokos Sándor: szeretek a közösségért és azért a helyért dolgozni, ahol születtem.

1955. április 27-én született Szamoskrassón, ahol az általános iskolai tanulmányait is elvégezte, majd a Szatmárnémetiben található magyar nyelvű líceum befejezését követően kilenc hónapig katonai szolgálatot teljesített Temesváron. Ezt követően elektrotechnikusi egyetemi diplomát szerez, Szatmárnémetibe dolgozik, ahol a bútorgyárban mérnökként, majd vezetőként tevékenykedik. Az üzem bezárását követően 2011-ben visszaköltözik szülőfalujába. 1984-ben kötött házasságot, 1985-ben megszületett lányuk, Orsolya. Domokos a rendszerváltást követően lépett be a helyi RMDSZ szervezetbe, de aktív szerepet csak 2004-től vállalt, ekkor a 13 tanácsosi helyből 8-at szerez meg az RMDSZ és polgármesteri tisztséget, míg 2008-ban megismétlődött ez az eredmény, annyi változással, hogy a polgármester mellett 7 RMDSZ-es tanácsos került Kolcs község vezetőségébe.

- Milyen eredménnyel zárhatja az elmúlt négy évet, amelyet a kolcsi önkormányzat vezetésével töltött?


- Az elmúlt négy év alatt sikerült befejezni és átadni a 155 férőhelyes tornatermet, és hamarosan átadjuk a felújított futballpályát, melyre nagy igény van, hiszen a Sportegyesület futballcsapata a IV. Ligás bajnokság élén tanyázik évek óta. Elkészült a zöldövezeti területrendezési terv (PUZ), melyben kézilabda- és teniszpálya, illetve úszómedence építését is tervbe vettük, a már elkészült tornaterem és futballpálya mellett. Ezen komplexum üzemeltetését a privát szférával együttműködve szeretnék megvalósítani. A parkosításra is nagy hangsúlyt fektettünk, Nagykolcson már a lakosság élvezheti a park nyújtotta lehetőségeket, míg áprilisban Dobrácsapátiban, Kiskolcson és Szamoskrassón adjuk át a parkokat. Az ADI-ban nyert integrált vidékfejlesztési pályázat keretében elkezdődött a Darvay-kúria felújítása, melyben napközi otthont szeretnének létrehozni minden korosztály számára, ugyanakkor a kúria udvarának rendezésével egy szép kertet is kialakítunk. Az évek során sikerült Szamoskrassón és Szamoskóródon felújítani a kultúrotthont, melyet a lakosok ki is használnak.

Az infrastruktúra fejlesztésére is hangsúlyt fektettünk, ennek köszönhetően sikerült 20 kilométer községi utat leaszfaltozzunk, ugyanakkor minden évben leköveztük a községbeli utakat. A kolcsi önkormányzat az egyházak támogatásáról sem feledkezett meg, hiszen Dobrácsapátiban elkészült, Kiskolcson pedig az utolsó simításokat végzik a ravatalozón. Szamoskrassón és Szamoslippón támogattuk a ravatalozók megépítését.

Sikerként könyvelhető el, hogy a Szamosháti Kistérségi Társulás szintjén megvalósult a szelektív hulladékgyűjtés, mint ahogy az is, hogy 2011/2012-es tanévben Szamoskrassón újraalakult a magyar tannyelvű iskola. Az egyházak és az iskolák támogatása nagyon fontos, ezért Nagykolcson, Szamoskrassón és Szamoslippón jelentős felújításokat eszközöltünk az iskolaépületeken, Szamosrassón elkezdtük a régi óvoda felújítását, míg Kolcson új óvodát építünk kormányprogram révén.

- A június 10 helyhatósági választásokon, ha eredményesen szerepel ön és az RMDSZ helyi csapata, milyen megvalósítások, tervek szerepelnek a programjaikban?

- A legnagyobb cél a községben új munkahelyek teremtése. Ennek érdekében román-magyar határon átívelő pályázatot dolgoztunk ki a csengersimai önkormányzattal közösen, melynek következtében 30 személyt képzünk tovább a gyümölcstermesztés terén, akiket a pályázat hozzásegít 10-10 ár gyümölcsös létrehozásához. A pályázat előreláthatólag júliusban indul a gyakorlati oktatással. Fontos szempontként kezeljük, hogy a községbe minél több vállalkozót vonzunk, ezáltal biztosítva a munkahelyet a község lakosainak. Terveink között szerepel továbbá a község kulturális életének fellendítése, és a néptánccsoportot is szeretnénk újjáalakítani.

A Szamosborhíddal közösen megalakított Közösségi Fejlesztési Egyesülettel (ADI) 6 millió euró értékű integrált vidékfejlesztési pályázatot nyertek. Ennek köszönhetően Szamoskrassón és Lippón víz- és csatornahálózatot, illetve szennyvíztisztító telepet építenek ki. A község többi településén a Szatmár Megyei Településközi Vízellátás-fejlesztő Egyesület (ADI) segítségével valósítjuk meg az ivóvízhálózat kiépítését. Apátiban már befejeződtek a vízhálózat kialakításának munkálatai, Szamoskóródon a napokban adják át a rendszert , míg Kiskolcson és Nagykolcson a vezetékrendszer kiépítése zajlik. Azon településeken, ahol nem sikerült csatornahálózatot kiépíteni, reményeink szerint ott a turisztikai és régiófejlesztési minisztérium finanszírozása által fogjuk tudni kivitelezni.

Az elmúlt négy év során voltak olyan tervek, beruházások, amelyeket nem sikerült megvalósítani, ezek közé tartozik a szamoskóródi ravatalozó, itt ugyanis nem sikerült egyelőre megállapodást kötni annak helyéről. A kolcsi önkormányzat több mezei út rehabilitálására is pályázott, azonban ezen munkálatokra nem kaptunk finanszírozást, így ezek elmaradtak. Nem sikerült a gázhálózatot tovább építeni, mivel a munkálatokat végző kolozsvári cég nem kért több telephelyre engedélyt, csupán Szamoskrassóra és Nagykolcsra. Kiskolcson nem sikerült a kultúrotthon kérdését megvalósítani, mivel új építésére pedig nem nyertünk kormánytámogatást.

- Az újabb mandátum előtt feltevődik a kérdés, miért vállalja ismét a megmérettetést?

- Az elmúlt négy év alatt sok projektbe vágtunk bele községi szinten, mivel a térség nagyon el volt maradva, de a megkezdett munkát folytatni kell, hogy a község eljusson az általam kitűzött fejlettségi szintre. Szeretem a közösségépítő munkát, amely a polgármesteri tisztséggel jár, szeretek szervezni, felvállalni, irányítani, még akkor is, ha ez nehéz feladat, mert tudom, hogy mindezt a közösség érdekében, és szülőföldemért teszem. Abban bízok, hogy sikerül a 2008-ban elért eredményt elérni, mind helyi, mind megyei szinten, hiszen sokkal nehezebb lenne az előrejutás, ha nem RMDSZ-es lenne a megyei tanács elnöke. Az elmúlt négy évben nagyon sok támogatást és megértést kaptak a megye vezetőségétől, mely nélkül nem tudták volna elérni a kitűzött célokat. Csehi Árpád személye igazi garanciát jelentett az elkezdett tervek megvalósításában, hiszen ő minden elkezdett projektről tudott és ahol csak lehetett segített.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: